Bastogne War Museum
27 augustus 2026 - Bastogne, België
donderdag 27 augustus 2026
En de plannen kwamen er. Eerst lekker geslapen en op het gemak opgestaan. Bij de VVV hadden we gisteren enkele folders meegenomen. In een van deze folders werd verwezen naar diverse bezienswaardigheden met betrekking tot de 2de wereldoorlog. Eind 1944, begin 1945 vond hier het Ardennenoffensief plaats in de regio. Er zijn meerdere musea die hier aandacht aan geven. Een van de belangrijkste daarbij is het Bastogne War Museum. Vlak daarnaast het Eaglemonument en het Mardasson Memorial.
Gelukkig is het niet ver fietsen naar het museum, maar een kleine 4 kilometer. We hebben het al snel gevonden. Eerst bekijken we de Eagle (een verwijzing naar de 101e Airborne Division, die hier een belangrijke rol heeft gespeeld in de bevrijding. Dan het Mardasson Memorial. Een imposant monument in de vorm van een vijfpuntige ster. Het Memorial is bedoeld om de 76890 gesneuvelde Amerikanen te eren. Grady loopt nog een extra rondje om het monument. Danny gaat vast bij de entree in het zonnetje zitten. Dan wordt hij plots verrast met een bezoek van een eekhoorn. Snel proberen deze vast te leggen op de digitale plaat.
Dan het museum zelf. We worden nu wel netjes in het Nederlands aangesproken en krijgen kort uitleg hoe het in zijn werk moet gaan. Het is een bijzonder museum, qua opzet en tour, maar zeker ook met wat je zien en horen krijgt. Mocht je ooit in de buurt zijn, is het bezoeken zeker meer dan waard.
We wisten niet dat deze regio in september 1944 werd bevrijd door de Amerikanen en dat de Duitsers in december dat jaar weer terugkwamen. Bastogne werd helemaal omsingeld, maar van overgave aan de Duitsers was geen sprake: beroemde reactie: Nuts! De komst van generaal Patton bracht de benodigde aanvoer van manschappen, materieel, voedsel en medicijnen. Toen moesten de Duitsers zich terugtrekken.
Na ruim 2 uur stappen we weer op de fiets. Op naar de volgende locatie, de Bastogne Barracks. Tussendoor doen we ook nog even wat boodschappen. Het gaat om een voormalige Belgische militaire kazerne die later werd gebruikt als Amerikaans Hoofdkwartier tijden de slag om de Ardennen. Ook hier was het weer erg interessant en indrukwekkend.
Terug naar de camping, al weer relaxen en dan ook nog een hapje eten. Het weer lijkt een beetje te veranderen, dus pakken we alvast maar weer het een en ander in. Nu nog plannen maken voor de reis van morgen.
Anja Verbrugge:27 augustus 2026Indrukwekkend om te lezen en mooie foto’s
Tiny Poel Scheepstra:28 augustus 2026Ja hoor het is je gelukt de eekhoorn te fotograferen deze toer zou Laurie ook interessant gevonden hebben groetjes en nog veel mooie tochten met droog weer want hier vallen af en toe flinke buien met onweer doei