Een mooie dag en een ander perspectief
9 september 2026 - Honfleur, Frankrijk
woensdag 9 september 2026
Na de gebruikelijke ochtendrituelen stappen we even na half 10 op de fiets. Het slechts 3 kilometer naar het centrum van Honfleur. Groot voordeel, alleen maar aflopende weg. Trappen is niet nodig, bijremmen wel. Anders gaan we veel te hard. De auto’s houden hier echt wel rekening met de fietsers. Ze gaan ruim om ons heen en geven aan het achteropkomende verkeer aan dat ze ons passeren.
Snel de fietsen parkeren. Maar wat gaan we doen? Danny heeft gisteren bij de receptie van de camping een foldertje gevonden van een soort rondvaart. Tripje van ongeveer 1,5 uur. Maar wel bijzonder (vinden wij), je vaart onder de Pont de Normandie door. Hoe leuk zou dat zijn na er inmiddels 29 keer overheen gereden te zijn, er nu eens onderdoor te gaan.
Meestal wordt Grady al zeeziek wanneer ze maar denkt aan een roeiboot. Maar vandaag zegt ze: we gaan ervoor. Gelukkig staat er maar weinig wind, dus zal de deining wel meevallen. Snel boeken we 2 tickets. Nog een uur te gaan voor vertrek.
We slenteren een beetje door het mooie, authentieke en gezellige centrum en stappen op tijd aan boord. Precies om half 12 worden de trossen losgegooid. Klein stukje varen naar de sluis (het verval tussen eb en vloed kan hier 7 meter zijn), en dan naar buiten. Echt genieten. We zien wat van de haven en varen dan onder de brug door.
Verderop omdraaien, weer onder de brug door en langs de kades van Honfleur. Verderop zicht op het 6 kilometer lange strand. Aan de andere kant zicht op de containerhaven van Le Havre.
Na anderhalf uur meren we weer aan bij de kade. We hebben echt genoten van deze boottocht en Grady is niet zeeziek geworden gelukkig. We zoeken een leuk terras voor een heerlijke lunch. Gelukt. Nog even een klein wandelingetje door het centrum, even op het terras aan de haven nog een drankje en dan de fietsen weer opzoeken. Kleine uitdaging voor de wielen.
Klimmetje van 3 kilometer. Maar met onze fietsen, versnellingen en ondersteuning op maximaal lukt het wonder boven wonder eigenlijk gemakkelijk. Terug op de camping, lekker onderuit. Nog even een glaasje, dan hapje eten en plannen maken voor morgen. Waar we naartoe willen weten we al, alleen nog even de route kiezen. De inspiratie komt van de verhalen van Australische familie van goede vrienden.
Morgen weer verder.
Anja Verbrugge:9 september 2026Leuk hoor mooie foto’s
Yvonne:9 september 2026Leuk om de brug eens van de andere kant te zien.