Na regen komt zonneschijn en ook weer regen, heel veel.

13 september 2025 - Meerssen, Nederland

zaterdag 13 september 2025

Het heeft de afgelopen nacht behoorlijk geregend, dus kijken we na het ontbijt ook even wat het weer gaat doen. De eerste blauwe stukken in de lucht laten zich al zien en ook de zon doet zijn best. Toch de fietsen maar weer startklaar maken. Op naar Maastricht. Met behulp van Maps staan binnen 25 minuten midden in het centrum van Maastricht. De route was niet de mooiste om te fietsen maar wel de gemakkelijkste en de snelste. Veel industrieterrein. Anderzijds zeer overzichtelijk en weinig verkeer in het weekend.

We stallen de fietsen in de gratis stalling vlak bij de Sint Servaas-brug. Door het centrum in. Dan inmiddels als gebruikelijk eerst een bak koffie, in dit geval samen met een stuk Limburgse vlaai. Appel en slagroom.

De temperatuur gaat langzaam omhoog, steeds meer wolken verdwijnen en het zonnetje laat zich steeds meer zien. Even verderop belanden we in de mooiste boekhandel ter wereld. Althans dat schreef een Engelse krant vijf dagen geleden. De Dominicanen, gevestigd in een kerk, stammend uit de 14de eeuw. Het blijkt een zeer gewilde plek te zijn onder toeristen. Je kan er over de hoofden lopen. Toch maar even rondneuzen tussen de duizenden boeken, tijdschriften en kranten.

Nu wil het geval dat Danny voor het eerst in iets meer dan drie weken vier boeken heeft uitgelezen. Hij dacht hieraan voldoende te hebben. Het is hem nog nooit gelukt dit voor elkaar te krijgen. Met een beetje goede speurzin heeft hij uiteindelijk toch nog twee boeken naar zijn zin kunnen vinden. Of hij die in de resterende vakantiedagen nog gaat uitlezen, we denken het niet. Dan maar thuis verder lezen.

We lunchen op het Vrijthof, het plein waar Andre Rieu zijn jaarlijkse concerten geeft. Wanneer je het plein zo ziet, ziet het er eigenlijk wel klein uit, dit in tegenstelling tot de beelden die je ziet, en denkt, bij de registratie van de concerten.

Nog een beetje door de mooie winkelstraatjes struinen, kijken aan de overkant van de Maas en dan de fietsen weer opzoeken en terug naar de camping. Krantje, boek, glaasje en nog even genieten van de zon. Dan verandert het weer heel snel. We kunnen nog even buiten zitten onder de luifel. En dan begint het te regenen. Behoorlijk ook. Ook de temperatuur zat behoorlijk, dus maar naar binnen.

Dan volgt de donder, en niet zo zuinig ook. Alsof er een kanon vlakbij wordt afgeschoten. De regen neemt ook flink toe. En het gaat maar door. Gelukkig zitten we droog. Dan nog plannen maken voor morgen. Ook dan kijken we eerst naar het weer. Afhankelijk daarvan stappen we weer op de fiets, maar waarnaartoe weten we nog niet.

Straks eerst maar lekker gaan slapen.