Na regen komt zonneschijn
5 september 2025 - Jena, Duitsland
vrijdag 5 september 2025
De voorspelde regen is inderdaad gevallen, dus waren we happy dat we gisterenavond al alles hebben opgeruimd en ingepakt, dat voor wat betreft de buitenspullen. Ook vannacht heeft het behoorlijk geregend. Toch starten we bijtijds na het gebruikelijke ochtendritueel. Koffie, thee en ontbijt.
Even na acht uur vertrekken we. Althans, dat willen we. Blijkt de poort van de camping nog gesloten. Bij de receptie vinden we gelukkig een telefoonnummer dat we kunnen bellen. Gelukkig lukt dat en gaat al snel de poort open.
We pakken al gelijk de route op richting Jena, de bestemming van vandaag. Een beetje regen maar vooral een natte rijbaan. Dus de ruitenwissers kunnen hun werk doen. De eerste honderd kilometer zijn eigenlijk een beetje saai. Alsmaar rechtuit, tussen de landerijen door. Ook nog steeds af en toe een buitje. Weinig afwisseling.
Dan kunnen we de bedoelde route ineens niet meer volgen. Wegwerkzaamheden. Miepie raakt in de war. Weet de aangepaste route niet terug te vinden. Dan maar weer eens ouderwets rijden op de aangegeven borden en de kaart op de schoot. Gelukkig kan Grady goed kaart lezen en wijst regelmatig Danny de juiste route.
De eerder verwachtte 150 kilometer zijn er wat meer geworden. Door de hierboven beschreven werkzaamheden mogen we hier en daar wat omrijden en wordt de route uiteindelijk 183 kilometer. Maar de laatste 50 kilometer waren wel heel leuk om te rijden. Vooral Danny heeft genoten van de vele klimmetjes en afdalingen (soms wel 12%) en het vele bochtenwerk.
Langzaam begint het weer beter te worden en zien we zelfs af en toe een zonnetje. Nog even een tussenstop voor sanitair bezoek en natuurlijk wat koffie. Ook nog wat boodschappen en dan het laatste stukje naar de camping in Jena. Snel gevonden. Zoals we hebben kunnen vinden op de diverse sites is het geen super de luxe camping, maar de voorzieningen voldoende ruim aanwezig en keurig netjes en schoon. Wel lijkt het of je een jaar of 40 terug gaat in de tijd. Je kunt je bijna voorstellen dat dit een camping uit de DDR tijd is geweest. Voor ons voldoet het prima.
Op de camping aangekomen mogen we zelf een plekje kiezen om op een later tijdstip te kunnen inchecken en voor welke plaats we hebben gekozen. Inmiddels is het weer erg lekker weer geworden. Gaan we de luifel uitdraaien of niet? Eerst maar even kijken hoe ver de bomen uithangen, waaronder we staan. Onder andere eentje met pruimen. Gaat gewoon lukken.
Toch maar even de luifel proberen. Gelukkig ruimte genoeg. Net op tijd opgezet. Komt er toch nog een regenbui en kunnen we precies buiten droog zitten. Dan nog wat anders. Eerder de reis is er een deel van de luifel kapot gegaan. Een beugeltje om de luifel net wat strakker weg te kunnen zetten. Gewoon afgebroken.
Hoe ga je daar mee om? We hebben al diverse campeer, caravan en camperzaken bezocht onderweg. Overal kennen ze het probleem, maar het onderdeel moet worden besteld, geen optie voor ons. Vandaag ergens onderweg gestopt voor koffie. Blijkt daarnaast een grote caravan / camperdealer te zitten. Daar maar even proberen. In eerste instantie hetzelfde antwoord, nee, moet besteld worden. Voor de zekerheid toch maar even laten kijken in het magazijn. Een van de monteurs weet het bewuste onderdeel toch te vinden.
Afrekenen en door. Zoals zojuist al gezegd snel naar de camping. Kijken of we de reparatie zelf kunnen doen. Helaas, niet het juiste gereedschap bij ons. Nog even vragen bij een landgenoot die iets verderop staat. Of hij de juiste hulpmiddelen heeft. Ook niet gelukt. Even later komt de gevraagde buurman met de tip even langs een bouwmarkt te gaan, ongeveer drie kilometer verderop zit een Obi, om daar even te kijken voor de juiste tools.
Nog niet over nagedacht. Snel de fietsen afladen en Danny gaat op weg naar de bouwmarkt. En hij slaagt. Schaft zelfs een complete reparatieset aan. Kunnen we in de toekomst nooit meer misgrijpen. In goede Onderlinge samenwerking, en goed bekijken hoe een en ander vast moet zitten, lukt het om de luifel te repareren. Ook weer opgelost.
Danny maakt het avondeten klaar. Iets vanuit de voorraadkast. Lekker smakelijk. Nu plannen maken voor het bezoek van de stad morgen. Lekker muziekje op de achtergrond, spelletje en dan slapen.
We nemen jullie morgen mee in het centrum van Jena.

Wat fijn dat het weer ook meewerkt, en hobby bob is vast trots op je danny.
Veel plezier in de stad.