Een middagje cultuur snuiven

30 augustus 2025 - Derneburg, Duitsland

zaterdag 30 augustus 2025

Wanneer we opstaan, is het al lekker weer. De wolken zijn  al aardig vertrokken en de zon doet zijn best al wat warmte af te geven. We ontbijten lekker buiten onder de luifel. Intussen vertrekken de eerste campinggasten al weer en wordt het een beetje stiller op het veld. Dan het gebruikelijke familieberaad, zoals we dat noemen. Wat gaan we doen?

Uitkomst is simpel. De ochtend blijven we lekker genieten van het mooie weer. Een beetje hangen in de zon, boekje lezen en op zijn tijd een bak koffie of thee. Voor de middag hebben we een bezoek gepland aan Schloss Derneburg, een museum voor moderne kunst, vlak bij de camping. Op loopafstand, dus de fietsen blijven staan op de fietsendrager achterop de camper.

We boeken een rondleiding en een jonge dame stelt zich voor als onze gids van deze middag. Ze heeft zelf kunstgeschiedenis gestudeerd en beeldende kunt in Braunschweig. We krijgen een tentoonstelling te zien van diverse beeldhouwwerken van meerdere kunstenaars van de actuele tijdelijke tentoonstelling over de kruisiging.

We krijgen enige uitleg over het slot, de voormalige bewoners en enkele andere beelden. Uiteindelijk komen we in een grote werkplaats terecht waar Georg Baselitz zijn beeldhouwwerken en schilderijen maakte. Er hangen enkele schilderijen met verschillende thema’s. In basis wel leuk, want je kon er zelf bij bedenken wat je nu daadwerkelijk ziet.

Na de korte rondleiding zijn we weer terug gewandeld naar de camping. Opvallend is, is dat er in de nabije omgeving van de camping heel plassen, vennetjes en stroompjes zijn. Het water is ook opvallend helder. Grady spot verderop in een van de plassen twee witte reigers, helaas te ver weg om een beetje redelijk op de foto te krijgen. Even verderop ziet Danny een ijsvogel vliegen. Ook hiervan geen foto. De ijsvogel is nog sneller uit het zicht verdwenen dan de eekhoorn eerder deze vakantie.

Voor het avondeten de vriezer nog maar weer eens ingedoken en nasi gevonden. Vers eitje erbij gebakken en smikkelen maar. Voor de rest in de relaxstand. Met de koffie en het boek onder handbereik kijken we ook om ons heen. De camping loopt bijna helemaal vol. We zien vroeg vertrekkers voor morgenochtend, hun auto en caravan blijven in 1 lijn staan. We zien feestgangers die in nette kleding met daaronder teenslippers met cadeaus weglopen en we zien genieters, die op hun gemak de camper op een plek zetten en lekker gaan zitten met een drankje.

Waar wij morgen heen gaan, is al uitgezocht. Reis in  twee delen. Eerste doel ongeveer 50 kilometer verderop en dan nog een klein stukje naar de volgende camping. Wat we gaan doen lezen jullie morgen.

Geniet van de avond.

1. Wilshaus:
    30 augustus 2025
    Hele leuke verhalen, geniet ervan.