We zijn vertrokken.
26 augustus 2023 - Mulhouse, Frankrijk
Vrijdag 25 augustus 2023
Eerst even terug in de tijd. Waar we normaal de camper pas in februari of maart boekten, hebben we het dit jaar al in december gedaan. Dit om zeker te weten dat we het type camper konden huren welke we graag willen hebben. Boeken was helaas nog niet mogelijk, reserveren wel. En dat hebben we dus gedaan. Vanaf vandaag voor 4 weken.
En dan langzaam plannen maken. Waar gaan we heen? Danny heeft de bestemming al snel uitgezocht: Noord Duitsland en Polen. Kaarten worden in huis gehaald en een voorzichtige planning wordt gemaakt. Tot half februari. Dan komt Grady met het idee om naar Noord Italië te gaan, doelbestemming Monza en Milaan. Waarom Monza? “Wat denk je van de GP F1 in het eerste weekend van september”? Klinkt niet verkeerd, maar dat kost toch klauwen met geld? “Je wordt maar 1 x 60 en wat denk je er van om dit als cadeau te krijgen? ”Zou wel heel gaaf zijn”. Oké. Dus de directie heeft binnen enkele minuten tickets weten te boeken voor het hele weekend Monza. Zitplaatsen tussen de laatste bocht (curva Parabolica en de finish). Vervolgens de plannen aanpassen en andere kaartenboeken en routekaarten in huis halen. Gelukkig lukt dat allemaal. Nu nog een camping zoeken. Valt niet mee. Een week geleden is dat eindelijk gelukt. Niet al te ver bij het circuit vandaan, maar het is te doen. Voorzieningen zijn er maar weinig, dus moeten we zorgen dat alles optimaal is opgeladen (div. accu’s, laptop, telefoons, camera, battery-packs enz), gevuld (schoon water) en geleegd (toilet en afvalwater). Daar gaan we zeker voor zorgen.
Normaal kunnen we de camper pas vrijdagmiddag na 15.00 uur ophalen. Gezien de huidige verkeerssituatie in ZH, moeten we even goed nadenken hoe we dat gaan doen. We willen wel op vrijdag vertrekken. Dan is het donderdagochtend (gisteren). Belt het verhuurbedrijf op. “Zou ik jullie blij kunnen maken wanneer jullie de camper vanmiddag al kunnen komen ophalen?” Maar ja, natuurlijk. Dus Danny gaat al bijtijds op weg richting Oud Gastel, vooral om de files voor te zijn. Lukt prima. Zo rond half 4 meld hij zich aan de balie en krijgt snel daarna de campersleutels overhandigd. Nog even de uitleg over de nieuwe technische snufjes en dan op weg naar huis. Wel een beetje file op de A17 met de aansluiting met de A16. Maar dat is vandaag de dag meer standaard dan uitzondering.
Bij aankomst thuis eerst maar even eten. Dan samen de camper alvast een beetje inrichten met de spullen die al klaar staan. Tafel, stoelen, servies, bestek, beddengoed, potten en pannen en nog heel veel meer.
Kunnen we onverwachts toch nog eerder vertrekken morgen dan dat we hadden verwacht. Nu maar kijken waar we uit gaan komen na de eerste rit. Zal ook zeker afhangen van de files die we tegen gaan komen. Normaal rijden we via Venlo over de grens en dan Zuidwaards. Nu hebben we besloten om via België en Luxemburg te rijden. Weer eens een andere route.
Voor het inladen van de camper staat deze thuis voor de deur. Omdat er de laatste tijd wel heel veel campers worden gestolen besluit Danny deze nacht te slapen in de camper. “Gelukkig regent het, kan ik straks lekker in slaap vallen met het gedruppel op het dak”. Zachtjes klinkt de regen op mijn zoderraam zong ooit eens een beroemde Nederlandse zanger. Vannacht dus op het camperdak.
En dan is het vrijdag. De dag van vertrek.
Grady heeft eerst nog een afspraak die zij na moet komen. Danny doet zijn uiterste best om zijn laatste medicijnen (niet alles voldoende voor de gehele vakantie) te krijgen. Ja, je wordt ouder papa, dus ga je wat mankeren en heb je pilletjes nodig om alles fysiek op orde te houden.
Aan het einde van de ochtend komt Grady weer thuis en worden de laatste spullen in de camper geladen. We zijn klaar voor vertrek. Maar hoe werkt die handrem nu eigenlijk. We krijgen hem niet af van de vergrendeling. In de instructieboekjes kunnen we ook niets vinden. Dan maar even bellen met Oud-Gastel. Gelukkig krijgen we snel uitleg en kunnen we rond kwart voor één vertrekken. Nog even snel kijken naar de file-informatie. Toch maar via Breda, richting Antwerpen, door naar Brussel en dan de borden volgen naar Luxemburg.
Het doorrijden zit niet echt mee. Dordrecht file, Antwerpen een puinhoop en onderweg nog heel veel meer. Luxemburg gaan we niet halen. Grady zoekt onderweg een camping op die niet al te ver van de route ligt. Nog even een alternatieve route gereden om de file te omzeilen. Na bijna zes uur gereden te hebben vinden we een camping in Maissin (Ardennen), niet al te ver bij de grotten van Han vandaan. Slechts 280 kilometer afgelegd vandaag.
Bij aankomst op de camping krijgen we een prima stek aangewezen. Wel een beetje oppassen met de bomen langs het pad. Hier en daar een beetje smal, maar het lukt prima. Bij navraag tijdens de incheck blijkt dat we nog kunnen aanschuiven bij de maaltijd van vandaag. Snel de camper aan de stroom en dan ook snel naar het restaurant. Eten wat de pot schaft. Paprikasoep. Huisgemaakte friet stoofvlees en een heerlijke citroenmousse toe. Het smaakt allemaal prima.
Terug naar de camper. We hebben nog het een en ander uit te zoeken. Er is helaas geen navigatie geïnstalleerd, wel een achteruitrijcamera. Maar hoe krijg je dat ding aan de gang wanneer deze niet automatisch aangaat bij achteruit rijden? Gelukkig vinden we al snel de oplossing. Gewoon handbediend. Dan nog het probleem met de voorstoelen. Blijkt een totaal ander systeem te zijn dan wat we gewend zijn. Zonder instructieboekjes en met een beetje uitproberen en geluk, lukt het ons uiteindelijk wel om de voorstoelen te draaien naar het zitgedeelte.
Dan nog even kijken naar de route voor morgen. We gaan via Luxemburg, door de Elzas verder Frankrijk in. We willen kilometers maken, zodat we na het weekend relatief rustig kunnen doorreizen naar Monza. Dus de planning is om ongeveer 400 kilometer weg te trappen, wel tegen onze gewoonte in over de snelweg. Maar dan hebben we de komende dagen ook voldoende tijd en rust om de laatste kilometers te maken.
Helaas geen verbinding met de wifi hier, dus wanneer jullie dit lezen is het al zaterdag of misschien wel zondag. Dan zullen we ook de routekaart bijwerken, de eerste foto’s plaatsen.

Ik lees weer graag jullie belevenissen!
Heel veel plezier 🏎️🌞😎🎉